تاریخچه نوشابه، داستانی به قدمت 2000 سال، دارد. درست است که اولین نوشیدنی گازدار در اواخر سال 1700 میلادی تولید شد؛ اما مردم یونان باستان، پیش از اینها به فواید آب گازدار چشمههای طبیعی، پی بردهبودند. بعدها اروپاییان به تقلید از چشمههای طبیعی، آب گازدار مصنوعی را با هدف استفاده از خواص درمانی آن، تولید کردند.
نوشیدنیهای غیرالکلی، ابتدا در قالب شربتی متشکل از آب، آب لیمو و عسل، وارد بازار شدند. سال 1676 میلادی، با تأسیس کمپانی Compagnie de Limonadiers، همراه بود. فروشندگان این کمپانی با حمل مخزنهایی از این نوشیدنی بر پشت خود، سراسر شهر پاریس را گشته و محصول خود را به فروش میرساندند.
یکی از دانشمندان انگلیسی آن دوره، به نام جوزف پریستلی، روی گاز بدست آمده از تخمیر خمرههای ماءالشعیر، تحقیق میکرد؛ همین تحقیقات، سبب شد تا جوزف پریستلی به عنوان پدر صنعت نوشابه، لقب بگیرد. این روحانی انگلیسی، موفق شد تا در سال 1772، نمونه کوچکی از دستگاه گازدارکننده را به دانشکده پزشکی لندن نشان دهد. یک سال بعد آنتوان لوران لاووازیه که یک شیمیدان فرانسوی بود، دوباره طرح جوزف پریستلی را ارائه کرد. سرانجام جاکوب شووپه، با بهرهگیری از مقالات این دو دانشمند، دستگاهی مشابه ساخت و تا سالها به فروش آب گازدار پرداخت.
سالهای سال بود که داروسازان آمریکایی و اروپایی، به دنبال درمانی برای انواع بیماریها بودند؛ نتیجه تلاش این افراد، نوشابههایی در عصر حاضر است که گفته میشود موادی انرژیزا و مقوی برای مغز دارند. معمولاً از این نوشابهها برای درمان سردردهای عصبی، استفاده میشود. تجهیز شدن داروسازان به آب گازدار، سبب شدهبود تا این نوشابهها نه تنها به عنوان دارو بلکه به عنوان نوشیدنی نشاط بخش، در مجامع عمومی مورد استفاده قرار بگیرند.
در دهه 1830، آب گازدار در بطریهای شیشهای روانه بازار شدند که در نوع خود خلاقیت جالبی به شمار میرفت. در آن زمان پر کردن مایع گازدار در بطری و گذاشتن درب آن، امری سخت و مشکل تلقی میشد؛ تا اینکه در سال 1850 ملادی این مشکل رفع شد. اصطلاح نوشابه پاپ از ابتدای سال 1860 میلادی بر سر زبانها افتاد. این اصطلاح از صدای پاپی که در زمان بازکردن درب نوشابه میآمد، نشأت گرفتهبود.
طعم و شیرین کننده ها چه زمانی به آب گازدار اضافه شدند؟

پاسخ این سئوال درباره تاریخچه نوشابه، نامعلوم است؛ اما میدانیم که محبوبیت مخلوط آب گازدار و آب انگور، به زمانی در حدود اواخر قرن 18 تا اوایل قرن 19 بازمیگردد. نوشیدنیهای طعمدار از انواع میوهها تولید شده و تا سال 1865 میلادی، تنوعی بیسابقه یافتند. این میوهها عبارتاند از: آناناس، پرتقال، لیمو، سیب، گلابی، آلو، هلو، زردآلو، انگور، گیلاس، گیلاس سیاه و توت فرنگی. اصلیترین نوآوری در زمینه طعم نوشابه در سال 1886 میلادی اتفاق افتاد. پمبرتون موفق شد تا با ترکیب دانه کولا از آفریقا و کوکائین از آمریکای جنوبی، طعمی همهپسند و نمادین ایجاد کند و برند کوکاکولا را به وجود آورد.

